Grungi

Ez a blog azért született, hogy segítsek azoknak akik különböző játékokkal akarnak játszani és tájékozódni szeretnének. Itt elsősorban leírásokat, bemutatócikkeket fogtok látni.

Friss topikok

  • grungi: @Layash: Egyetértek, hogy DLC ellenére elég szép tartalmat hoztak össze. A Bethesda mindig élen já... (2013.01.07. 08:03) Dawnguard teszt

Kipróbáltam a Kingdom Come: Deliverance-t. 1. Rész.

2018.02.19. 21:37 grungi

Sziasztok,

A hétvégén belekezdtem a címben szereplő játékba. Eddig csak a bevezető kampányba kóstoltam bele, de máris elragadott a hangulat. Még a google maps-on is megkerestem az egyik várat, ami az egyik helyszíne a történetnek.
Klasszikus középkori sztori, amibe cseh hazafiként kell részt vennünk a Luxemburgi Zsigmond király elleni honvédő háborúban.

Nincs lehetőségünk karaktert alkotni, mindössze két tulajdonságnövelést választhatunk, kinézetünk, előtörténetünk, képességeink, felszerelésünk teljesen rögzített. Ennek ellenére szinte az elején belemerültem a 15. század eleji cseh viszonyokba és könnyen együttéreztem a helyiekkel. Annak ellenére, hogy a volt királyunk ellen harcoltak. Ráadásul a félelmet nem ismerő és vérszomjas kunok alkotják Zsigmond seregének derekát. Kicsit nehéz ezt elképzelni ennyi év távlatából, amikor már csak egy-két tájegység és település őrzi a dicső múltat.

 

Spoiler alert!

 

Történetünk elején a jóképű Henry (sic!, nem annyira cseh név), a kovács fia éli hétköznapi léhűtő életét a Csehországi Skalitzban, apja kifutó fúként és kovácssegédként számít rá a vállalkozásában. Anyja egyetlen gyermekként mindennél jobban szereti. A lányok kedvence és népszerű kötekedő a haverok között. Apja elküldi a faluba ezért-azért, behajt egy adósságot, némi bunyó árán, beszerzi a sört és móresre tanítanak egy németet a királyellenes beszédéért. Apja sörének beszerzése után, elmegy a falu melletti erődbe, hogy átvegye a helyi nemes új díszes kardjához az alkatrészeket, amelyeket neves mesterek készítettek. Apja ezeket míves fémdarabokat egy egységes mesterművé kovácsolja össze.

Ekkor üt be a ménkü, Zsigmond egyik seregteste jelenik meg a szemközti dombon és minden kérdés nélkül rabolni, fosztogatni kezdenek. A fiú az erőd felé menekül apja utasítására, mert ő az anyáért megy, de a fiú meggondolja magát és segíteni szeretne a szüleinek, akikért vissza megy, de már késő: szemei előtt ölik meg őket. Ráadásul már nem ér vissza az erődbe, de még van egérút. Utasítják, hogy lovagoljon el a legközelebbi erődbe és értesítse őket a közelgő ellenségről. Szerencsére a fiú ki tud törni az ostromgyűrűből és pár perc lovaglás után eléri a menedéket, igaz közben egy vessző megsebzi és válogatott magyar káromkodásokkal illetik.

A szomszédvárban  Talmbergben kedvesen fogadják és a kihallgatás után élelem és pihenés fogadja. Később részt vesz az őrségben és tanúja lesz, amikor a ura és parancsolója gyászmenetben elvonul a vár mellett háza népével. Nekik is kijutott, de sikerült az éjszaka leple alatt elhagyni az erősséget és egy távolabbi nagyobb erődbe menekülnek. 
Hőseink nem ezt teszik és hajnalban kiderül, hogy felesleges lett volna, ugyanis Henry ura ellen célzott bosszúhadjáratot indítottak Zsigmond emberei, így az új erőd alól egyetlen lövés nélkül vonul el Zsigmond zsoldoshadserege.

Ezek után Henry úgy dönt, hogy visszatér és eltemeti szüleit, a vár parancsnoka nem engedi. Így a kölyök cselhez folyamodik. Ellop némi értéket és becseréli zárnyitóra, amivel tud magának lopni egy öltözet egyenruhát és fegyvereket. Ezek után már az őr kiengedi a várból, mert így nem kerülhet gyanúba a feljebbvalóinál.

A történetet ott hagytam félbe, hogy hősünk szembesül a pusztítással, amit a faluján vittek végbe a hordák. Sajnos itt összeomlott a játék és nem volt már időm folytatni az előző mentéstől. Látszik, hogy még nem tökéletes, de reméljük a későbbi foltozások javítani fognak a minőségen.

Spoiler vége!

 

A játék rendszere, klasszikus középkori hangulatot támogatja. Nincs benne instant mentés (leszámítva egy modot), ill. van csak erőforrásba kerül. Valami itókát kell legyártani, hogy tudjunk menteni. A harc nagyon akcióközpontú, nem lóg ki belőle a dobókocka. Van még benne erőforrás management, a kaját be kell osztani, időnként érdemes fürdeni és a felszerelés is kopik. A fegyverünket is élezni kell idővel, mert eltompul. Zárakat törhetünk fel,  udvarlási lehetőségekkel kecsegtetnek és a szociális skilleket is csiszolgathatjuk a történet során. Egy szóval benne van sok apró elem, ami kipótolja a fantasy játékokhoz szokott játékosok hiányérzetét. Nyílt világot ígértek az alkotók, de erősen történet vezérelt módon, hogy ne laposodjon el a játékmenet.
Igyekszem tudósítani a későbbiekben is erről az ígéretes darabról, a hibái miatt nekem is 8.5-7 körül mozog az értékelése az eddigiek alapján.

Honlap

Steam

 

Minimum:
    • 64 bites processzor és operációs rendszer szükséges
    • Op. rendszer: OS 64-bit Windows 7 or 64-bit Windows 8 (8.1) or Windows 10
    • Processzor: Intel CPU Core i5-2500K 3.3GHz, AMD CPU Phenom II X4 940
    • Memória: 8 GB RAM
    • Grafika: Nvidia GPU GeForce GTX 660, AMD GPU Radeon HD 7870
    • DirectX: Verzió: 11
    • Tárhely: 40 GB szabad hely
    • Hangkártya: Integrated
Ajánlott:
    • 64 bites processzor és operációs rendszer szükséges
    • Op. rendszer: OS 64-bit Windows 7 or 64-bit Windows 8 (8.1) or Windows 10
    • Processzor: Intel CPU Core i7 3770 3,4 GHz, AMD CPU AMD FX-8350 4 GHz
    • Memória: 16 GB RAM
    • Grafika: Nvidia GPU GeForce GTX 1060, AMD GPU Radeon RX 580
    • DirectX: Verzió: 11
    • Tárhely: 40 GB szabad hely
    • Hangkártya: Creative SOUND BLASTER Zx

 

A bejegyzés trackback címe:

https://grungi.blog.hu/api/trackback/id/tr7513683320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása