Grungi

Ez a blog azért született, hogy segítsek azoknak akik különböző játékokkal akarnak játszani és tájékozódni szeretnének. Itt elsősorban leírásokat, bemutatócikkeket fogtok látni.

Friss topikok

  • grungi: @Layash: Egyetértek, hogy DLC ellenére elég szép tartalmat hoztak össze. A Bethesda mindig élen já... (2013.01.07. 08:03) Dawnguard teszt

Tropico 4

2012.12.06. 09:49 Alboin

Új társat köszönthetek Ezzelreg személyében. Fogadjátok szeretettel:

Sziasztok!

Ezzelreg vagyok, mind számítógépes játék és írói múlttal is rendelkezem (nem kell itt nagy dologra gondolni: „iskolaújság”). A 94-es Wacky Wheels nevű játékkal kezdődött a PC játékok iránti érdeklődésem és jelenleg is tart . Elsőként az egyik kedvenc játékomat szeretném bemutatni a Tropico 4-et.

Névjegy

Tropico 0.jpg

Cím: Tropico 4

Műfaj: Stratégia

Fejlesztő: Haemimont Games

Kiadó: Kalypso Media Digital

Kiadás: 2011. augusztus 30.

Először is be kell, hogy valljam nem játszottam a sorozat előző részeivel, internetes hozzászólások és képek alapján is azt kell, hogy mondjam a Tropico 4 nem fog gyökeres változásokat mutatni a Tropico 3-hoz. A Tropico 1 és 2 a Take Two kiadó alatt látott napvilágot, majd az elhanyagolt sorozatot végül a Kalypso vásárolta fel. A 3 különböző nevű (Glory of the Roman Empire, Imperium Romanum, Grand ages Rome) de lényegében ugyanarról a római városépítő játékaikról ismert bolgár Haemimont Games csapat állt neki a Tropico 3, majd a 4 elkészítésének. És mi a vicc az egészben? Ki mások tudnának egy jó karibi környezetű játékot összerakni, mint a bolgárok!

Tropico 2.jpg

Növelem a sztereotípiákat.

A játékban kezdetekor megszerkesztjük az El Presidenténk kinézetét, aki a mi kis diktátorunk lesz a trópusi országban. Be lehet állítani, a hatalomra jutásának módszerét (kommunista lázadás, trónöröklés, megvett választás), a presidente hátterét (nemes, farmer, újságíró, pop énekes) és különböző adottságait (építész, alkoholista vagy esetleg olcsójános). A választások egy-egy bónuszt adnak a játék folyamán, pl: a hipohondernél + 1 ingyen kórház, vagy az iparos háttérnél gyorsabb gyárak).

Minden egyes épületet saját magunk rakunk le, még a legkisebb viskót is, így ne számítsunk a játék során milliós városokra, az 1000 fő is elég nagy feladat lesz már. Az épületek és a környezet is átadja a karibi hangulatot, ahogy az 50es évektől haladunk egyre az időben (kocsik változása), amire majd csak rátesz a Modern Times kiegészítő. A játék grafikája szépnek mondható, bár érthetetlen miért részletesebb egy gyár oldalán a plakát, mint az emberek kinézete. A trópusi tájhoz remek kubai zene is társul, a készítők nagyon jó zenéket válogattak össze, hiába megy órákig ugyanaz a 13 szám, nem lehet rájuk unni, csak hozzáadnak a hangulathoz.

Tropico 5.jpgA játék kampánya nem egy nagy szám történetileg (még így is jobb, mint a Cities XL), de viszont tele van humorral az egész játék. A szinkronszínészek rádióadásai nagyon feldobják a játékot, kedvencem a rumimádó pap volt, aki a kocsmát templomnak nézte. És itt rá is térnék a különböző frakciókra, amivel találkozhatunk szigeten. Bár választások vannak a szigeten, de még is ha egy csoport vágyát nem tudunk kellőképpen kiengesztelni, ilyen mikor a környezetvédőknek nem építünk szemétlerakót, akkor a lakosság egy része folyamatosan kezd átszivárogni a lázadókhoz, akikből ha több van mint a seregünk, akkor egy támadás esetén buktuk is a játékot, ugyan is leváltottak minket. Tehát cél, hogy az összes frakcióval jóban legyünk (papság, katonák, kapitalisták, kommunisták stb.) és egy minimális katonai jelenléttel biztosítsuk zavartalan életünket a palotában és megküzdjünk a természeti erőkkel.

Tropico 4.jpg

El Presidente minden szennyest lát...

Mindegyik küldetés mást és mást kér tőlünk, pl: Olimpia rendezése: hotelek és sportcsarnokok felépítési. Hogy ezekkel a küldetésekkel könnyen haladjunk, a gyors pénzbevétel az ipar és a turizmussal lehetséges. A kikötőből jönnek be a bevándorlók, akik szigetünket benépesítik és innét exportáljuk áruinkat szerte a világon, amit a nagyhatalmak meg is vesznek busás pénzért. A játék elején mindig kapunk anyagi támogatást az USA-tól és a Szovjetuniótól, vagy akár le is tehetjük a voksunkat az egyik mellett.

Nem mindegyik szigetnek jók az erőforrásai, így azokon érdemes a turizmusra hajtani, de ahol jó sok olaj és nyersanyag van ott érdemes már az elején kifosztani a szigetet, de vigyázzunk, hogy semmi sem tart örökké! Szivar, rum, dohány gyárakat telepíthetünk, hogy növeljük az exportot, de csak azokkal gazdálkodhatunk, ami megterem a karibi szigeten (pl: a papaya, ananász). Ahogy több pénzünk lesz, úgy már fejlődhet a jólét is a szigeten, a kezdeti panelprolikból az emberek átköltözhetnek kényelmesebb villákba és a kis kocsmákat felváltják a night clubok és a plázák. A játékbeli humor az épületeknél sem áll meg, a kis szigetünkön építhetünk űrhajót, maguknak mauzóleumot, „turista csapda” múzeumot, esetleg a régi erődöt átalakíthatjuk titkos börtönné, ahova a CIA vagy a KGB küldi a nem kívánt személyeket. Az külön vicces, hogy minden épület funkcióját állítgathatjuk, pl: a moziban az El Presidente önéletrajzi filmje menjen vagy, hogy a TV műsor csak szappanoperákból álljon…

Tropico 9.jpg

A farm, ahol élünk.

Összegzésképpen mit is mondhatnék el a játékról? A bolgárok nagyon értettek a karibi hangulat megteremtéséhez, a játék humora határtalan: szesztilalom, melegházasság bevezetése remek szinkronszövegekkel párosul. A játék nagyon könnyen elsajátítható, a grafika látványos és a játékmenet nincs lebutítva (többször is újra kellett kezdenem pályát a rossz stratégia miatt). Mindenkinek ajánlom, aki imádja a városépítést vagy kíváncsi a karibi hangulatra, esetleg aki el akarja tölteni az időt a következő Simcity megjelenéséig.

Pár negatívumot azért megemlítek, nehogy csak a napos trópusi oldalát mutassam a játéknak. Szó szerint is vehettétek a mondatomat, ugyan is nincs éjszaka a játékban. Látjuk a napfelkeltét és a naplementét, de éjszaka és közvilágítás valahogy kimaradt a játékból. Lehet, hogy bonyolult lett volna megcsinálni, gondolok én ilyenekre, hogy éjszaka több a bűnözés, bezárnak a boltok, kevesebb a gyalogos, de nem hiszem, hogy pont e miatt nem került be az éjszaka megjelenítése. Másik nagyobb probléma a játék beállításánál a billentyűzet leosztás. Ami csupán arra jó, hogy beállítsd melyik billentyű melyik épületet takar. A kamerát irányító billentyűzet megváltoztatásáról ne is álmodjunk.

Bár nem negatívum de megemlítem az online funkciót a játékhoz, amit kicsit feleslegesnek tartok: facebook és twitter kapcsolódás, mert muszáj tudnia minden ismerősödnek, hogy most robbant egy atombomba a szigeted mellett, illetve vagy egy High Score lista, ami az összes játékos pontja látható.

A játékhoz jelenleg 1 kiegészítő és 5 DLC tartozik (!), ezeket érdemes leárazásnál megszerezni.

Pozitív

Negatív

- Karibi hangulat

- Remek humor

- Eltalált zene

- Könnyű kezelhetőség

- Nincs sok változás elődjéhez képest

- Kihagyott realisztikus elemek (éjszaka, közművek)

Értékelés:

Grafika: 7/10

Zene: 9/10

Kezelőfelület: 8/10

Szórakozás: 10/10

Összesen: 85%

A bejegyzés trackback címe:

https://grungi.blog.hu/api/trackback/id/tr954950357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása